mandag, 29 april, 2024
HjemSportWADA-presidenten på besøk i Norge

WADA-presidenten på besøk i Norge

WADA-president Witold Banka er i dag i Norge for å diskutere viktige antidopingspørsmål med Norges idrettsforbund, Kulturdepartementet og Antidoping Norge.

I møtet med NIF, som fant sted på Idrettens hus, deltok blant annet konstituert idrettspresident Arne Bård Dalhaug, idrettsstyremedlem og IOC-styremedlem Kristin Kloster, generalsekretær Nils Einar Aas, styreleder Rune Andersen fra ADNO, samt andre representanter fra NIF og ADNO. Før møtet med idretten og Antidoping Norge hadde Witold Banka besøkt Kultur- og likestillingsdepartementet.

Et viktig tema for WADAs møter i Norge er arbeidet for å sikre en tilstrekkelig god nasjonal lovgivning i antidopingarbeidet for å tilrettelegge for samarbeid på etterforskningsområdet mellom Antidoping Norge og politi- og justismyndighetene.

– Nøkkelen til et enda bedre antidopingarbeid er å få på plass en ny antidopinglov. Det vil være et meget viktig verktøy for myndighetene og ADNO i arbeidet med å sikre en ren idrett. Vi vil blant annet stå langt bedre rustet til å ta bakmennene i miljøet, sier konstituert idrettspresident Arne Bård Dalhaug.

I møtet med WADA-presidenten tok NIF opp spørsmålet om dopingtesting av russiske og belarusiske utøvere frem mot OL og Paralympics og i forbindelse med andre internasjonale konkurranser for øvrig.

– Den russiske antidopingorganisasjonen (RUSADA) er erklært «non-compliant» av WADA. Russiske og belarusiske utøveres muligheter til å delta i internasjonale konkurranser er svært begrenset. Vi har hatt en bekymring til hvorvidt det er mulig å gjennomføre tilstrekkelig med tester på russiske og belarusiske utøvere i dagens situasjon, sier Dalhaug og legger til:

– Vi ser også med bekymring på at det nå opprettes flere multisport-leker som foregår utenfor den organiserte idrettsstrukturen. Dette er i stor grad arrangementer som har sitt utspring i geopolitiske skillelinjer. Dette utfordrer oss som idrettsorganisasjon på flere måter, og er åpenbart et forsøk på å politisere internasjonal idrett. Antidopingarbeidet blir satt på sidelinjen i slike arrangementer, noe som er svært alvorlig.

I tillegg var det viktig for NIF å fremheve de norske særforbundenes samarbeid med Antidoping Norge og særforbundene i forbindelse med forebyggingstiltaket Rent særforbund. Rent særforbund er et verktøy for å sette antidoping og verdiarbeid på agendaen. Konseptet skal sikre et minimum av antidopingkunnskap i organisasjonen, og vise holdninger mot doping gjennom konkrete handlinger.

– Det tas mange dopingprøver i Norge, og resultatene av dette arbeidet viser at det avdekkes svært får alvorlige saker. Det er en gledelig utvikling som vil gjøre norsk idrett enda bedre, for enda flere og på alle nivåer, sier Nils Einar Aas, generalsekretær i Norges idrettsforbund.

WADA
WADA ble etablert i 1999 som et resultat av en økende bekymring for doping i toppidrett og skal jobbe for å fremme, koordinere og overvåke kampen mot doping i sport over hele verden. Organisasjonens hovedoppgaver inkluderer forskning på dopingmidler, utvikling av anti-dopingsregler, og overvåkning av implementeringen av disse reglene globalt. De er også ansvarlige for å oppdatere og vedlikeholde World Anti-Doping Code, som er den dokumenterte standarden for anti-doping regler fulgt av sportsorganisasjoner over hele verden.

Norge har to representanter i WADA-systemet. De er Astrid Uhrenholdt Jacobsen, medlem av WADA Foundtation Board, og lege Lars Engebretsen, leder av Health, Research og Medical Committee.

Sport diskuterer du i vår FB-gruppe: Vi som elsker sport

RELATERTE ARTIKLER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Populære artikler

Nylige kommentarer