tirsdag, 21 mai, 2024
HjemSeilingKjemper om de siste OL-plassene

Kjemper om de siste OL-plassene

De olympiske leker i Paris nærmer seg, og for enkelte av de norske landslagsseilere byr kommende uke for en siste sjanse til å bli uttatt til OL.

Seilerne som har kniven på strupen, er Julia Jacobsen og Emil Forslund som seiler i OL-klassen Mix Dinghy*, og Endre Funnemark i klassen Windsurfing Men*. Søndag starter årets andre verdenscup-regatta i Hyères i Frankrike, og den teller også som en siste mulighet for seilerne til å nasjons kvalifisere seg.

I OL er det slik at hvert land kun får stille med én utøver/ett lag i hver klasse, og det er et begrenset antall nasjoner som får delta i hver klasse. Gjennom et helt år har det pågått en slik nasjonskvalifisering, og under regattaen i Hyères skal de aller siste OL-plassene deles ut.

I Dinghy Mix vil de fire beste lagene i Hyères i kommende uke kvalifisere landet sitt for OL. I Windsurfing Men er det tilsvarende fem OL-plasser som skal deles ut.

Julia Jacobsen fra Oslo, Emil Forslund fra Nesodden og Endre Funnemark fra Oslo seiler alle for Kongelig Norsk Seilforening (KNS).

Norge er fra før av kvalifisert seg til OL i seiling i fire klasser: Windsurfing Women, Skiff Women*, Dinghy Men og Dinghy Women. OL-seilasene skal foregå i Marseilles.

Les også:

Curlingekteparet jakter ny medalje

Ny landslagsavtale godkjent av Skistyret

Europa ser til Norge og Gudbrandsdalen

Forklaring på OL-klassene i seiling

*I OL er det ti klasser i seiling som er fordelt på ulike typer båter/brett. Klassebenevnelsene i OL er:

  • Windsurfing – Men og Women
  • Kite – Men og Women
  • Dinghy – Men, Women og Mix
  • Skiff – Men og Women
  • Multihull – Mix

I klassene for Windsurfing benyttes det foilende seilbrettet av typen iQFOiL. Brettet produseres for øvrig av firmaet Starboard, som den norske brettseileren og tidligere OL-deltakeren Svein Rasmussen står bak. Starboard er verdens største produsent av seilbrett.

Norge har ingen internasjonalt aktive kite-seilere.

Dinghy Men og Women seiles i enmannsjollene ILCA 7 og 6. Dette er de samme jollene som tidligere het Laser. Navnebyttet kom etter en tvist om produksjonsrettigheter. Damene og herrene seiler i like båter, men de har ulik størrelse på seilet. Derav navnene ILCA 6 for damer og ILCA 7 for herrer som skiller de to klassene.

Dinghy Mix må mannskapet bestå av én dame og én mann, og de seiler i tomannsjollen 470. Denne jollen har vært OL-klasse helt siden 1976, men da som separate dame- og herreklasse. For første gang er det i år en Mix-klasse. Den som styrer sitter i båten, mens den andre står i trapes.

Skiff-jollene står begge seilerne i trapes, og det seiles i separat herre- og dameklasse. Båttypen som benyttes heter 49er, og den har et smalt skrog utstyrt med utriggere som seilerne står på. Herrene seiler med en høyere mast (=større seil) enn damene. Dameklassen har fått tilleggsbetegnelsen FX (49erFX) for å skille de to klassene.

Mulitihull Mix-klassen seiles det i katamaran-typen Nacra 17, og Mix-benevnelsen forteller at mannskapet består av en dame og en mann. Nacra 17 har to skrog som er utstyrt med foiler. Ingen norske lag er aktuelle i denne klassen.

Sport diskuterer du i vår FB-gruppe: Vi som elsker sport

RELATERTE ARTIKLER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Populære artikler

Nylige kommentarer